student - home
Inloggen:
E-Mail Adres

Wachtwoord

Aanmelden
Wachtwoord vergeten?

Stage Tips voor StudentenOnderwerpen:

Een goede stage vinden
De sollicitatiebrief/mail
Hoe maak je een aantrekkelijk CV
Het sollicitatiegesprek
Handige links


Een goede stage vinden
1. Begin op tijd met zoeken of meld je aan op StageToppers.

2. Informeer ook bij kennissen en vrienden of zij niet iemand kennen die bij een bedrijf werkt waar ze nog op zoek zijn naar een stagiaire.

3. Denk goed na over wat je zelf wilt doen en leren, bij welke bedrijven je graag wilt werken en in wat voor soort branche, dat helpt je een betere zoekopdracht in te vullen.

4. Gok niet op één paard. Wat geldt in de casino’s geldt ook voor stages. Verspreid je kansen door op meerdere stages te solliciteren. Gebruik meerdere zoekopdrachten op onze website, zodat verschillende opdrachten naar voren komen.

5. Bel de bedrijven waar je wilt werken en vraag naar de persoon van personeelszaken. Wees beleefd. Leg uit wie je bent, met welke opleiding je bezig bent en dat je op zoek bent naar een stageplaats. Bellen is de snelste manier en bedrijven stellen het op prijs als ze merken dat iemand eigen initiatief toont. Als je belt hou dan wel rekening met lunchtijd en bel niet te vroeg of te laat op de dag. Bereid je gesprek goed voor, want dit is de eerste indruk en dat is een essentieel moment in de solliciteerprocedure. Natuurlijk kun je ook lukraak open sollicitatiebrieven versturen, maar dat is vaak verspilde energie. Zoek eerst contact met het bedrijf, dat is wel zo efficiënt.

6. Als een bedrijf geïnteresseerd is na een telefoongesprek zal er nog gevraagd worden of je een sollicitatiebrief met je CV wilt opsturen. De tips daarover vind je hieronder.
Terug naar boven

De solliciatie brief/mail
1. Zorg allereerst dat je wat over het bedrijf te weten komt. Bekijk de website en eventueel overige informatie die er te vinden is. Deze informatie kun je gebruiken in je brief en bij het gesprek.

2. Maak je brief niet te lang. De meeste sollicitatiebrieven passen op één pagina.

3. Zorg voor een goede opbouw van de brief en maak gebruik van alinea’s. Begin met een korte introductie van wie je bent en wat je doet, geef aan dat je een stageplaats zoekt en wat die inhoudt. Motiveer goed waarom je bij het bedrijf solliciteert. Verwijs naar persoonlijke eigenschappen of ervaringen die relevant zijn en tevens in je bijgaande cv staan.

4. Zorg ervoor dat er geen typ- of taalfouten in de brief zitten. Dit soort slordigheden wekken een slechte indruk en zijn onnodig. Laat iemand anders de brief lezen. Misschien heeft die ook nog goede aanvullingen.

5. Een geschreven brief wordt tegenwoordig niet meer gewaardeerd. Bedrijven lopen met de tijd mee. Dit wordt ook van hun personeel verwacht. Sommige bedrijven willen liever cv’s met motivatie alleen per mail ontvangen. Vaak staat dit dan op de website vermeld. In het buitenland kan dit overigens wel anders zijn. Check dit vooraf.

6. Schrijf de naam van het bedrijf en de contactpersoon en de adresgegevens goed, een fout hierin kan fataal zijn!

7. Blijf niet passief wachten op een reactie. Als je na een week geen reactie hebt gehad, bel je het bedrijf op of de brief daadwerkelijk ontvangen is en wanneer je een reactie kunt verwachten.
Terug naar boven


Hoe maak je een aantrekkelijk CV
1. De layout van je CV zegt al veel. Het is verstandig om een professioneel, zakelijk en overzichtelijke layout te hanteren.

2. Personalia. Hierin staan al je persoonlijke gegevens. Je naam, adres, woonplaats, telefoonnummers, emailadres en geboortedatum.

3. Kennis / Opleiding. Welke opleidingen heb je gevolgd en wanneer? Begin bovenaan met de laatste opleiding (waar je nog mee bezig bent). Geef een korte omschrijving van wat voor kennis je daar hebt opgedaan of welke vakken je gevolgd hebt.

4. Werkervaring. Ook hier de meest recente werkervaring bovenaan. Vertel bij welk bedrijf je hebt gewerkt, welke functie/afdeling het was en in welke periode. Geef eventueel een korte (relevante) omschrijving van je werkzaamheden.

5. Vaardigheden. Wat zijn je vaardigheden die je hebt ontwikkeld. Denk aan computerkennis, specifieke softwarekennis, talen en bestuurlijke functies.

6. Persoonlijke eigenschappen. Om een bedrijf een beter beeld van je te laten krijgen, kun je kort een aantal persoonlijke eigenschappen in je CV opnemen. Wat zijn je sterke eigenschappen en hoe komen die tot uiting? Dit is een goede manier om je te onderscheiden van andere studenten, dus gebruik die kans!
Terug naar boven


Het sollicitatiegesprek
Voor het gesprek

1. Zoek zoveel mogelijk informatie over het bedrijf waar je gaat solliciteren, bijvoorbeeld via internet of aan te vragen brochures. Formuleer een aantal relevante vragen die je kunt stellen tijdens het gesprek.Naast dat je een beter beeld krijgt over het bedrijf is het ook een goede manier om interesse te tonen.

2. Probeer te bedenken wat voor vragen je kunt verwachten. Wat zou het bedrijf van je willen weten? Laat je niet overvallen door te verwachten vragen, zoals je sterke en zwakke punten. Bedenk vooraf ook goed wat je zelf bij het bedrijf zou willen doen en waarom. Stel jezelf vragen zoals: “wie ben ik?”, “wat kan ik?” en “wat wil ik?”

3. Zorg dat je er representatief en verzorgd uitziet. Er is maar 1 eerste indruk.

4. Kom op tijd! Een uur van te voren is iets te enthousiast, maar tien minuten te laat kan funest zijn. Vijf minuten voor aanvang is een goed moment om binnen te komen. Zoek dus goed uit (via routeplanners of de website van het bedrijf) hoe je er op tijd kunt komen. Tijdens het wachten zie je vaak ook medewerkers rondlopen, zo zie je of je je thuis kunt voelen in de organisatie.

Tijdens het gesprek

1. Geef bij binnenkomst een goede handdruk en kijk de ander tijdens het gesprek regelmatig aan. De meeste mensen vormen hun oordeel al in de eerste 30 seconden!

2. Neem pen en papier mee. Maak aantekeningen voor jezelf tijdens het gesprek. Dit geeft ten eerste een professionele indruk, maar het is natuurlijk ook handig voor jezelf.

3. Let op je taalgebruik. Probeer dialect te vermijden en praat abn.

4. Toon enthousiasme.

5. Stel vragen en wees geïnteresseerd. Pas wel op dat je het gesprek niet gaat leiden.

6. Wees eerlijk, maar probeer negatieve punten wel zo positief mogelijk te brengen.

Na het gesprek

1. Na het gesprek wordt meestal gevraagd of je zelf nog vragen hebt. Het is zinvol om deze vragen ook voorbereid te hebben. Vraag bijvoorbeeld naar hoe je werkplek eruit komt te zien. Met hoeveel mensen je op een kantoor zit en dergelijke.

2. Als je na een week (of een afgesproken tijd) nog geen reactie hebt gehad, bel dan gerust en vraag wanneer je een reactie kunt verwachten.

3. Als je afgewezen wordt, vraag dan naar de reden hiervoor. Ook solliciteren is een leerproces en kun je telkens verbeteren. Raak niet direct in een depressie na een afwijzing, dit gebeurt vaker. Ga direct op zoek naar een andere stageplaats.
Terug naar bovenHandige links